Love Boutique w Teatrze Ochoty

ma, 2011-04-07 15:03

O trudnych relacjach damsko-męskich można opowiedzieć w nietypowej scenerii sex-shopu czy sypialni ekskluzywnej prostytutki i skutecznie przekazać cenną refleksję na temat współczesnych kobiet i mężczyzn.

Love Boutique - Projekt Teatr Warszawa Fot. mat.pras. Projekt Teatr Warszawa Love Boutique - Projekt Teatr Warszawa

Kreacja Olgi Borys zdecydowanie zjawiskowa. To głównie na aktorce spoczął ciężar utrzymania sporej dawki erotyki jaka jest obecna w obu częściach spektaklu. Najpierw zaglądamy do sklepu z artykułami erotycznymi, gdzie klientka nawiązuje rozmowę z niezbyt uprzejmym i równocześnie lekko nieśmiałym sprzedawcą.

Elementy komediowe prowokowane przez charakterystyczną scenografię i rekwizyty przeplatane są refleksjami związanymi z poczuciem osamotnienia i tęsknotą za bliskością z drugim człowiekiem. Wreszcie wymyślny seks z praktykami sado-maso przynosi obojgu jakąś formę spełnienia ujawniając równocześnie ogromne pokłady frustracji stojące za prowokacyjnym zachowaniem klientki.

Druga część spektaklu to wspaniały popis aktorstwa w wykonaniu Roberta Kudelskiego. Rewelacyjne, dowcipne dialogi mają w sobie wiele autentyczności pomimo przyjęcia konwencji raczej komediowej.

Tym razem znajdziemy się w sypialni ekskluzywnej prostytutki granej przez Olgę Borys, którą właśnie odwiedził nowy klient. Pozornie pewny siebie i zdecydowany, a tak naprawdę szukający zrozumienia u kobiety w obliczu rozpadu swojego małżeństwa i nieustającej pogoni za kolejnymi sukcesami zawodowymi.

Pikanterii tej scenie dodaje odważny strój aktorki, który podkreśla ściśle seksualny kontekst przedstawionej sytuacji. Podobnie można odebrać przesunięcie prawie całości elementów dialogu na stronę Kudelskiego. Prostytutka w tej scenie jest bardziej rekwizytem niż partnerką, ale także ma swoje emocje, które delikatnie stara się eksponować poprzez grę ciałem aktorka.

Zdecydowanie warto wybrać się na tę sztukę. Pobudza do ciekawych refleksji na temat współczesnych kobiet i mężczyzn oraz ich wzajemnych relacji przekazując pewne myśli w nie do końca poważnej atmosferze, co znakomicie wpływa na nasz humor. Przedstawienie przeznaczone jest tylko dla  widzów dorosłych.

Komentarze (31)

  • Arkadiusz Tymiński2012-12-30 11:14

    Teatr "Projekt Teatr Warszawa" mieści się w ATM STUDIO ul. Wał Miedzeszyński 384 www.projekt-teatr.pl bilet od 77zł os. takze spektakle sylwestrowe w ATM STUDIO oraz W Hotelu Marriott

    + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • arek2012-07-23 23:28

    fajny spektakl. Polecam. Nie piszę więcej bo mi się nie chce

    + odpowiedz | cytujOceń: +1
  • Dorota2012-04-01 14:45

    Fajny spektakl,może jest bez wartkiej akcji, za to z super tekstami:) Polecam byłam z koleżanką uśmiałyśmy się do łez:)

    + odpowiedz | cytujOceń: +2
    • ania.p2012-04-01 19:19

      @Dorota: Też tak uważam. Spektakl polecam.

      + odpowiedz | cytujOceń: +1
  • magdalena2012-03-11 01:50

    Bardzo udany wieczór. Byłam 10 marca. polecam zdecydowanie. Świetna zabawa, dobra gra aktorska a i temat choć trochę odważny, potraktowany z przymrużeniem oka

    + odpowiedz | cytujOceń: +1
  • Miriam2012-01-31 18:35

    Dla niezadowolonych polecem 'Staruchę" Teatru Ochoty w Powszechnym. Spektakl nagradzany najwyższymi Nagrodami. Tylko o co chodzi...I za czyje to, bo widownia oburzona. Ale oburzenie nieważne bo nagrody zebrane. A na widowni kilka osób, też znudzonych po 10 minutach

    + odpowiedz | cytujOceń: +2
  • bartek2012-01-29 15:32

    Też byłem 14go...Odradzam zdecydowanie ten spektakl osobom z problemami emocjonalnymi i seksualnymi...Tym którzy chcą się pobawić stanowczo polecam

    + odpowiedz | cytujOceń: +5
  • Antek2012-01-28 07:26

    A mnie się podobał Spektakl. Nikt nie obiecywał katharsis. Nie spodziewałem się, że dowiem się więcej o seksie. Dobra zabawa

    + odpowiedz | cytujOceń: +2
  • bogus2012-01-15 13:10

    bylem 14 stycznia beznadzieja szkoda czasu i forsy nie ma oczym pisac

    + odpowiedz | cytujOceń: -2
  • ala2011-11-16 00:17

    zolis i zofijka to jedna osoba. znam jej dane hehe

    + odpowiedz | cytujOceń: +1
    • mich2012-01-16 20:51

      @ala:
      Nawet jesli sa ta sama osoba to maja swieta racje :)). Sztuka zdecydowanie slaba, zwlaszcza pierwszy akt w sexshopie, zle zagrany, niespojny i najwyrazniej ma jedynie szokowac tematyka o co w zasciankowym kraju nietrudno. Wiec publika radosnie rechoce. Drugi akt zostal chyba napisany po przeczytaniu przez autora 11 minut Cohello. A wiec nihil novi, ale chociaz sie trzyma kupy. Nie polecam.

      + odpowiedz | cytujOceń: -2
      • Lila2012-01-28 07:41

        Gratuluję dogłębnej analizy. I widzom się dostało, że głupi i zaściankowi, bo rechocą...Autorce tej recenzji polecam coś zdecydowanie bardziej wysublimowanego. Byłam dwa razy na tym Spektaklu i dobrze się bawiłam czyt rechotałam. Polecam jeżeli chcecie się pobawić nie polecam jeżeli chcecie przeżyć emocjonalną odnowę.

        + odpowiedz | cytujOceń: +4
  • nimfetka2011-09-14 11:11

    spektakl mierny...nie wiem o czym pisza ci, ktorzy twierdza ze sceny sa szokujace...w dzisiejszych czasach temat seksu to norma. wątki przewidywalne od pierwszej minuty. to nie jest sztuka...całe przedstawienie ratują aktorzy

    + odpowiedz | cytujOceń: -4
  • margita2011-09-04 09:13

    Przedstawienie po prostu super. Bardzo udany wieczór

    + odpowiedz | cytujOceń: +4
  • alicja2011-08-06 08:30

    Najlepszy Spektakl jaki widziałam ostatnio. Może spowoduje że my Polacy będziemy bardziej otwarci na to co ludzkie

    + odpowiedz | cytujOceń: +5
  • martyna2011-07-25 06:12

    Trudno pewnie uwierzyć ale Kudelski jest bardzo dobrym aktorem teatralnym. Jestem za stara żeby zostać fanką ale co prawda to prawda

    + odpowiedz | cytujOceń: +3
    • darek2011-08-16 18:08

      Dlaczego trudno??? Jak ktoś ogląda tylko seriale to może trudno

      + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • bartek2011-07-20 00:52

    Dobry spektakl. Odważny. Momentami bardzo. Byłem w szoku że w Polsce można zobaczyć taki spektakl. Na stałe mieszkam poza krajem. Co do aktorów to kobieta mi się nie podobała za bardzo, ale facet bardzo dobry

    + odpowiedz | cytujOceń: +4
  • włodek2011-07-14 23:29

    dobry borys zrobiła cycki moja żona ma tez czterdzieche i ma do pasa

    + odpowiedz | cytujOceń: +3
  • iwona2011-07-13 23:22

    Byłam dzisiaj na tym Spektaklu. Już dawno tak się nie ubawiłam. Drugi akt zdecydowanie lepszy. Ale nie znaczy że pierwszy zły. Robert Kudelski dobry w pierwszym, rewelacyjny w drugim. Podobnie Borys. Swoją drogą mnie zaskoczyła. Myślałam że aktorka z niej żadna tylko po imprezach umie się lansować

    + odpowiedz | cytujOceń: +4
  • mirka2011-07-01 01:25

    Spektakl mnie zdołował mimo,że ludzie się podśmiewali. Porusza sprawy fobii seksualnych, purytanizmu i zakłamania Polaków. Polecam, bo mało takich Spektakli. Dzisiaj na Spektaklu widziałam Panią Łebkowską od chyba M jak miłość. Zdziwiłam się, że tu przyszła, bo jej mąż jest z pisu i kandydował na prezydenta warszawy. Nie zawiodła mnie. Wyszła po pierwszym akcie zgorszona. Ale nie spektaklem. Od samego początku miała minę jak Kaczyński na konferencji Maciarewicza. Że też nie wyszła przed rozpoczęciem spektaklu. W scenografii stoją regularne wibratory

    + odpowiedz | cytujOceń: +7
  • agnieszka2011-06-29 23:24

    Baaaardzo fajne przedstawienie. Ubawiłam się bardzo. Pan Kudelski mnie zaskoczył bo nie spodziewałam się, że jest takim dobrym aktorem w teatrze. Polecam

    + odpowiedz | cytujOceń: +6
  • marta2011-06-29 09:36

    Zgadzam się z Darkiem. Spektakl mi się podobał, momentami bardzo. Kudelski super, Olga też. Polecam ten spektakl. Zupełnie nie rozumiem Zolis dlaczego się czepiasz. Może Ci się nie podobać spektakl, albo gra Aktorów, ale po co pisać takie słowa w stylu "żenujące" itp skoro to nieprawda. Darek ma rację. Ja myślę, że nawet nie widziałaś tego przedstawienia tylko piszesz bo jesteś generalnie mało sympatyczną, złośliwą osóbką... Polecam ten Spektakl. Można i się pośmiać i pomyśleć.

    + odpowiedz | cytujOceń: +12
  • marta2011-06-28 16:03

    idę dzisiaj. Później napiszę

    + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • darek2011-06-28 15:26

    Zolis wybacz, ale Twoja opinia świadczy bardziej o stanie Twojego "ego" niż o spektaklu. Gdyby nienawiść była śliska już chodziłabyś bez zębów. Spektakl dobry. Borys nierówna, Kudelski świetny ( szczególnie w drugim akcie)

    + odpowiedz | cytujOceń: +7
  • zolis2011-06-03 22:54

    Czyżbym rzeczywiście oglądała ten sam spektakl, bo ja widziałam żenująco słabych aktorów w miernym spektaklu. Szkoda i kasy, i czasu na oglądanie tego przedstawienia, bo lepsze widziałam w teatrzykach szkolnych!

    + odpowiedz | cytujOceń: -2
    • zofijka2011-10-19 18:32

      @zolis: doskonale Cię rozumiem. Kupiłam dwa bilety w regularnej cenie licząc na dobre widowisko, może jakieś przemyślenia, a na pewno na dobrą zabawę. To ostatnie zapewniliśmy sobie sami wymieniając opinie po sztuce, która była najgorszą inwestycją jaką zrobiłam. Zarówno jeżeli chodzi o pieniądze jak i czas.

      + odpowiedz | cytujOceń: -1
      • mariusz2012-02-20 12:52

        @zofijka: Nie kupiłaś biletu w normalnej cenie tylko kupon na gruponie i byłaś od początku wściekła że nie siedzisz w pierwszym rzędzie. po co to pisać żeby tylko dokopać

        + odpowiedz | cytujOceń: +1
      • marcin2012-05-18 17:56

        @zofijka: Już samo określenie "regularna cena" świadczy o tym że jesteś łowczynią gratisów hehehe, KŁAMIESZ a dla kłamczuchów jesteśmy bezlitośni:)

        + odpowiedz | cytujOceń: +1

Imię/nick:

Komentarz:

  Akceptuję warunki polityki prywatności.

 

Nie przegap

Słówko dnia

Sabat
(łac. sabbatum) u Żydów – siódmy dzień tygodnia, przypadający w sobotę, obchodzony jako święto

Ostatnie wypowiedzi

reklama

Komentowane

Plusożercy

W obiektywie

  • AIR SOFT GUN, czyli zabawki dla dużych chłopców (foto)
  • Warszawiak w USA (foto) cz.1
  • Powązki w dniu Wszystkich Świętych
  • Festiwal Niewinni Czarodzieje 2010 (foto)
  • Święto Niepodległości w obiektywie (foto) cz. 3
  • Festiwal Salsy w obiektywie (foto) cz. 4
  • Warszawa latem (foto) cz.1
  • Powązki w dniu Wszystkich Świętych
  • Protesty Solidarności - fotoreportaż cz.1
  • Dni Otwarte szkoły tańca Lilla House (foto)
  • "Pamiętajmy o Osieckiej" - fotoreportaż bez komentarza