Wszystko, co trzeba wiedzieć o sushi!

Wszystko, co trzeba wiedzieć o sushi!

Najprościej sushi, możemy opisać trzema podstawowymi składnikami: gotowany ryż, surowa ryba i algi. Na pierwszy rzut oka, nie ma w tym nic specjalnego, a nawet może niektórych z nas obrzydzać, ale gwarantuje, że jeśli tylko spróbujesz, to z pewnością polubisz sushi. Sushi można opisać różnymi przymiotnikami, ale najlepiej pasuje do niego: smaczne, świeże, Lekkie, Zdrowe, Kolorowe, Inne, Drogie. Takie właśnie jest sushi.

W sushi występuje coś inspirującego, coś takiego co wyzwala w nas chęć przygotowania tego dania po swojemu. Stąd w sklepach w obecnych czasach tyle zestawów do domowego robienia sushi. Sushi pochodzi z dalekiej Japonii, gdzie po raz pierwszy napisano o tej potrawie w 718 roku w zbiorze praw zwanym „Yorituryo”. Sushi było tam przykładem podatku zapłaconego w naturze. Trudno jednak stwierdzić, czym to sushi było. Przez następne parę wieków japońska kuchnia zmieniała się, a także wraz z nią zmieniało się sushi. Japończycy przestali gotować ryż na parze, a gotować je w wodzie i wynaleziono ocet ryżowy, dzięki czemu Japończycy nie musieli czekać, aż ryż podfermentuje. Sztukę tworzenia sushi na początku XVIII wieku opanowali do perfekcji, a także zaczęli sprzedawać je w sklepach. Czy sushi jest zdrowe? Odpowiedź brzmi jak najbardziej. Japońska kuchnia jest uznawana, za jedną z najzdrowszych kuchni świata, z uwagi na niski poziom cholesterolu, tłuszczy oraz zawiera mało kalorii. Jest za to bardzo dużo żelaza oraz witamin.

Japończycy żyją średnio 84 lata! Dla porównania średnio mieszkaniec naszego państwa żyję 76. Czy wszyscy lubią sushi, czy każdemu można wmówić: smaczne sushi? Na pewno znajdą się takie osoby, którym taka kuchnia zwyczajnie nie smakuje, i trudno. Chociaż powinniśmy edukować ludzi w zakresie tego, co jedzą. Japończycy znaleźli swój sposób na długość życia właśnie w tym, co jedzą. W ich kuchni jest bardzo mało cholesterolu, tłuszczów, a także kalorii, a także zawierają dużo żelaza i witamin. Właśnie te czynniki japońskiej kuchni wpływają na długość ich życia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *